Selasa, 20 November 2012

Hutan Lipur Arus Deras Sg.Sedim Kulim Kedah

11 November 2012 @Ahad.
mRehatkan diri d'hujung minggu,,,
Ronda2 sampai ke cni... @Hutan Lipur Sungai Sedim Kedah.

abgTuah @Tree Top Walk Sungai Sedim

Arini mmg best,,,
selalunya klu nak jenjln kmi plan awal2, tp kali nie main terjah jer. Dah bHari2 ujan xbHenti, alhamdulillah sang suri bSinar kbli. Kmi abl peluang nie utk bSantai mNikmati keindahan alam semulajadi. Destinasi kmi adalah Hutan Lipur Sungai Sedim Kedah. Jrk nyer lbh kurang 70km dr BMtjm & mGambil msa blh kurang 1jam++ nak spi cni, maklum ler jln kpg,,, mna blh speed lelaju...

Tenang & damai,,,

best nyer, spjg jln penuh dusun buah2an. Nasib pokok org, klu pokok aku dah lma wat kenduri kat ctu.

Wow! mGunakn jln kpg mmg adventure. pJlnan kmi bMula dri Mengkuang (Umah Aku), hingga ke simpang Lunas, terus ke Pdg.Serai, kat cni stiap ari Ahad tDpt Pasar Minggu jd jln jem ckit & sPjg jln dikelilingi ladang sawit. Masuk area Kulim, jrk dr Kulim-Sedim adlh 33km. bla msk area nie spjg jln mmg penuh dusun buah2an, jln plk bBukit2 & bLiuk2, kpg bTemu kpg,,, br blh jpa Hutan Lipur nie. Fuh! jauh jg tpt nie,,,  Oh yer! bgi kengkawan yg nak cpt blh gunakan h/way BKE (Butteworth-Kulim) cuma perlu byr tol RM1.60 jer. Lagi senang... kmi sja cari jln susahhh,,, nama pun mRonda...


ats jbtn Sg.Sedim. Sejuk & bKabus
Sedih nyer,,, spi jer kat cni tetiba ujan turun dgn lebatnya,,,

 
Hentian Rimba Desa Teruna
klu nak booking chalet blk call no kat ats tu,,,


alamak! igt msk Hutan Lipur nie free, rupanya kena bayar RM3.00
bila msa plk cikLabina aku bTukar jd van??? 

abgTuah yg xcited, bLatarblkg Sg.Sedim. 

tgk,,, bTapa derasnya air Sg.Sedim nie. Kmi cuma bSantai2 basahkan kaki sambil mkn keropok lekor & jagung rebus. Klu nak soh mandi mmg xlerrr,,, abgTuah mmg xcited, asal nyer dia nak mandi tp xjd, katanya sejuk sgt & air sg. tu kuat. Kmi lepak dlm 30min kat tebing tu,,, & start ronda2.

adiQ Manja tgh skodeng aper tu??? 

Bg sesiapa yg nak ke seberang sungai nie, sila gunakan jbtn. takut2 pepandai nyeberang xsampai plk nnti. Kat sebrg sna klu xslh aku ada chalet. Klu anda sukakan cbrn blh try menginap dcni.

Jom! Mendaki @The Tree Top Walk

Dah lama xhiking, rasa2 blh spi x???
In Sya Allah. Jika ada kemahuan pasti Allah lorongkan jln. Amin,,,
akhirnya kmi spi jg kat entrance jbtn gantung nie, tp xda rezeki plk nak terokai khazanah alam nie sbb The Tree Top Walk nie di tutup smtra waktu. Sbb nyer aku pun xtau???

abgTuah & adiQ Manja @TTTW


Spt lg bGbr kenangan smtra nak turun semula.
maklum ler bkn senang nak dtg lg,,,

Cottage in the Country

Bg mrka yg dtg dr jauh, jgn risau. dispjg jln masuk ke Hutan Lipur Arus Deras Sg.Sedim nie tDpt byk homestay & chalet utk disewa.

Cantik x?
bg yg nak mRasa suasana kpg blh ler menyewa dcni.

aku mHrpkan agar arini adlh hri yg mGembirakan abgTuah & adiQ Manja, wpun hujan renyai mengiringi pJlnan ronda2 kmi. sMoga arini mJd himpunan kenangan buat kmi sefmly. 4.00pm, kmi bTolak pulang.

*In Sya Allah, andai diizinkan 31Nov-2Dec/2012 kmi sefmly akn bAda di cni utk menyertai 'Perkhemahan Ex Pengakap Kerian 2012'


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan